Saturday, March 3, 2012

Kek Gula Hangus Cik Fara



Bahan²nya:
1 cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cwan susu pekat
2 sudu kecil soda bikarbonat
4 biji telur
2 sudu besar mentega


cara²nya:

1) masak gula dengan api sederhana hingga hangus. ala-ala macam nak buat caramel. apabila gula dah cair, masukkan 1 cawan air dan masak lagi. kacau selalu supaya gula tak melekat. kemudian masukkan mentega dalam cairan gula tersebut. sejukkan cairan gula hangus ni dan ketepikan dahulu.
2) pukul telur hingga betul-betul kembang dan pekat. tipsnya, bila dah berbuih dan terasa telur tu macam ringan je, maknanya dah kembang lah tu.
3) masukkan susu pekat dalam adunan telur tadi. pukul sekali lagi hingga sebati. kemudian masukkan tepung + soda bikarbonat. pukul lagi hingga betul-betul sebati.
4) masukkan cairan gula hangus yang dah sejuk tadi ke dalam adunan. pukul hingga sebati dan adunan akan berubah warna keperangan. kemudian boleh terus masukkan dalam loyang. kalau loyang 4 segi lagi cantik. hehehe. lepas tu perap adunan lebih kurang 3-4 jam untuk wujudkan sarang dalam kek tu nanti.
5) lepas dah perap tu, bakar dengan api yang sederhana 160-180 darjah celcius selama 1 jam. kalau nak tau kek dah masak ke belum, try cucuk dengan garfu or pisau. kalau bersih je maknanya kek sudah masak.





No comments:

Post a Comment